De mens heeft het land nodig om te overleven, al is het maar om voedsel te produceren. Maar het land lijdt momenteel onder de gevolgen van de veranderingen van het klimaat.

 

De woestijnen breiden uit, elke minuut gaat er 23ha landbouwgrond verloren. Dit veroorzaakt dan weer hongersnood, migratie en soms zelf oorlog.

 

30% van deze planeet bestaat uit bossen en deze zijn nodig om ons te beschermen tegen de opwarming van de aarde. Bomen filteren namelijk de C02 uit de lucht die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. En toch worden er elk jaar miljoenen hectaren bos gekapt. Voor de 2 miljard mensen die afhankelijk zijn van de bossen om te overleven is dit een ramp. Hetzelfde geldt voor ongeveer 80% van alle diersoorten.

 

Van alle bekende diersoorten is al 8% uitgestorven en bijna 22% loopt het risico om in de nabije toekomst uit te sterven. Denk bijvoorbeeld maar aan de witte Afrikaanse neushoorn die niet zo lang geleden is uitgestorven.

 

Bijdragen tot de bescherming van het leven op het land belangt iedereen dus aan. Tijd voor actie :

 

  • Ik sorteer mijn afval op de juiste manier, in de containers die voorzien zijn.
  • Ik vermijd wegwerp plastic zoals plastic bestek, papieren servieten et wegwerp wasdoekjes.
  • Alles wat biologisch afbreekbaar is gooi ik bij de composthoop. Als je zelf geen tuin hebt, heeft de stad of het dorp waar je woont er zeker eentje.
  • Gevaarlijke of zeer vervuilende voorwerpen zoals olies, batterijen, chemische stoffen en zo meer breng ik naar het containerpark. Ik gooi het niet weg bij het gewoon vuilnis en ik spoel het niet door het toilet.

click_left