Vandaag worden 805 miljoen mensen nog steeds bedreigd door honger en malnutritie[1], dat is één persoon op negen. Malnutritie is de oorzaak van bijna de helft van alle sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar (= 3,1 miljoen kinderen per jaar). Wereldwijd lijdt één op vier kinderen aan een groeistoornis. In ontwikkelingslanden kan dat aantal oplopen tot één op drie.

 

Honger treft echter niet alleen ontwikkelingslanden. In 2014 verdeelde de Europese Federatie voor Voedselbanken ongeveer 2,25 miljoen maaltijden aan 5,9 miljoen mensen in Europa. De strijd tegen honger vereist ook een hardere aanpak van voedselverspilling, want jaarlijks verspillen we niet minder dan 1,3 miljoen ton voedsel!

 

Om SDG 2 te bereiken, is er een diepgaande verandering van de mondiale voedselvoorziening en landbouw nodig. De voedings- en landbouwsector bieden belangrijke oplossingen voor duurzame ontwikkeling en staan centraal bij het uitbannen van honger en armoede.

 

Honger is niet onvermijdelijk en is de meest haalbare uitdaging ter wereld. Samen kunnen we dus heel wat veranderen! En hier kan je al mee beginnen:

 

  • Verspil geen eten! Doe restjes in potjes die je kan bewaren in de frigo. Hergebruik ze later.
  • Draai eens een shift mee in een voedselbank.
  • Organiseer een bescheiden maaltijd op school en schenk het geld dat je ermee uitspaart aan een organisatie die aan voedselbedeling doet.

 

[1] Malnutritie is de conditie die ontstaat door een voedingspatroon waarin onvoldoende of juist te veel nutriënten voorkomen, of in de verkeerde verhoudingen.

click_left