Binnen deze doelstellingen zijn er vier pijlers. Als eerste heeft men aandacht voor het aantal moedersterftes. Dagelijks sterven 800 moeders (waarvan 99% in ontwikkelingslanden) door complicaties tijdens de zwangerschap die vermeden konden worden. Daarbij moet het overlijden van pasgeboren baby’s vermeden worden. Tegenwoordig sterven nog steeds 2/5 kinderen jonger dan vijf jaar.

 

Ten tweede vraagt deze doelstelling aandacht voor ziektes als aids, tuberculose en malaria. Vooral in ontwikkelingslanden liggen de sterftecijfers door ziekten zoals aids, tuberculose en malaria erg hoog. Voor aids was dit in 2014 nog 1,5 miljoen mensen.

 

Als derde pijler komt verkeersveiligheid aan bod. Dagelijks zijn er 85 mensen die sterven op de Europese wegen. Tegen 2030 moeten verkeersgewonden en verkeersdoden met de helft zijn verminderd.

 

De laatste pijler wil streven naar algemeen toegankelijke gezondheidszorg en ontwikkeling. Jaarlijks zijn er 1 miljard mensen die lijden omdat ze geen fatsoenlijke toegang hebben tot gezondheidszorg. Ook moet medicatie voor iedereen verkrijgbaar en betaalbaar zijn, want tegenwoordig hebben nog zo’n 150 miljoen mensen moeite om hun gezondheidszorg te betalen.

 

Deze pijlers lijken moeilijk om zelf aan mee te werken, maar er zijn wel degelijk zaken die je kan doen:

 

  • Volg een cursus EHBO, je weet nooit wanneer het handig kan zijn.
  • Doe mee aan een loop of wandelwedstrijd voor het goede doel. Zo werk je niet enkel aan je gezondheid maar helpt het ook andere mensen.
  • Doe niet mee aan pesten en plagen. Soms kwetsen woorden veel meer dan je denkt!

click_left