Vandaag zijn er drijvende vuilnisbelten in verschillende zeeën en oceanen. Soms noemen ze het zelfs een achtste continent. In de Stille Oceaan is deze ‘plastic soep’ 6 keer groter dan Frankrijk. In de Atlantische Oceaan is er eentje 2 keer zo groot als Frankrijk.

 

Deze vuilnisbelten bestaan voornamelijk uit vuilnis dat van het vaste land komt en dat door de rivieren in zee raakt. Plastic vergaat maar moeilijk maar uiteindelijk breekt het zich op in microplastics, hele kleine stukjes plastic die soms zelf niet met het blote oog waarneembaar zijn. Deze worden dan weer opgegeten door de vissen, dezelfde vissen die wij uiteindelijk op ons bord krijgen. Niet echt ideaal dus. Daarnaast zien ook heel wat zeebewoners plastic zakjes, rietjes,… aan voor voedsel en sterven van een maag vol plastic.

 

Overbevissing is ook een probleem. Ongeveer 8% van de wereldbevolking is afhankelijk van de visvangst om te overleven. Er wordt echter ook te veel gevist op sommige plaatsen en dat veroorzaakt grote schade aan de maritieme flora en fauna.

 

Iedereen heeft water nodig, dus bijdragen tot een beter leven in het water is ieders verantwoordelijkheid:

 

  • Ik drink kraantjeswater. Veel goedkoper en veel minder vervuilend dan plastic flessen. Eventueel kan je investeren in een kan die het water filtert.
  • Ik gebruik ecologisch afbreekbaar (af)wasmiddel en andere onderhoudsproducten.
  • Ik spoel niets door het toilet (tampons, chemische stoffen,… ).

Cliquez sur un autre ODD à gauche.