Wist je dat vrouwen meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken? Toch krijgen vrouwen nog vaak te maken met discriminatie. Zo zijn ze vaak het slachtoffer van geweld en hebben ze in veel landen geen toegang tot gezondheidszorg.

 

Wereldwijd moet discriminatie tegen vrouwen en meisjes worden uitgebannen. In de grondwet van 143 landen staat dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Een veelbelovende stap voorwaarts, maar in de werkelijkheid blijft discriminatie bestaan. Grondwettelijke gendergelijkheid betekent immers niet altijd dat mannen en vrouwen ook in de praktijk gelijk zijn.

 

SDG 5 streeft er ook naar om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen. Gemiddeld krijgt 1 vrouw op 3 te maken met fysiek of seksueel geweld en 133 miljoen vrouwen werden de voorbije jaren het slachtoffer van vrouwenbesnijdenis.

 

Daarnaast wil de doelstelling de volledige en actieve deelname van vrouwen aan het politieke, economische en publieke leven. Dit doel kunnen we alleen bereiken als vrouwen gelijke toegang hebben tot gezondheidszorg, onderwijs en economische middelen. Zo verdienen vrouwen in de Verenigde Staten gemiddeld 78 cent per dollar die een man verdient, en zijn vrouwen overal ter wereld nog steeds ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities.

 

Help je mee gendergelijkheid te bereiken?

 

  • Doe eens onderzoek naar wat feminisme en LGBTQ+ is.
  • Respecteer iedereen en geef gelijke kansen aan iedereen, ongeacht hun gender.

 

click_left