Jaarlijks sterven drie miljoen mensen door slechte waterkwaliteit en een gebrekkige toegang tot drinkwater. Meer dan de helft daarvan zijn zelfs kinderen jonger dan vijf jaar.

 

Water is een heel belangrijk aspect binnen de wereld van de duurzame ontwikkeling. Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op bijvoorbeeld voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Het zorgt ervoor dat er minder infecties zijn en schone toiletten op scholen zorgen ervoor dat meer meisjes naar school gaan.

 

Eigenlijk is er genoeg schoon drinkwater voor iedereen ter wereld, maar veel van dat water gaat verloren door vervuiling of verspilling. Nog steeds halen 1,8 miljard mensen hun drinkwater uit vervuilde bronnen. Zelfs 2,4 miljard mensen kunnen nog steeds geen gebruik maken van schone toiletten en ander sanitair.

 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze aantallen aanzienlijk dalen door ons steentje bij te dragen:

 

  • Ik draai de kraan toe wanneer ik mijn tanden poets of wanneer ik mij scheer.
  • Ik sta minder lang onder de douche en ik vermijd zo veel mogelijk om een bad te nemen. Een douche van 5 minuten verbruikt ongeveer 40 liter water, een bad ongeveer 120 liter.
  • Als ik thuis een lek heb, zorg ik ervoor dat het zo snel mogelijk gemaakt is. 20% van ons verbruik aan water ligt aan waterlekken op verschillende plaatsen in ons huis.

click_left